КАК ДА...: Накисваме сурови Ядки и Семки и защо е ТОЛКОВА важно? КАК ДА...: Накисваме сурови Ядки и Семки и защо е ТОЛКОВА важно?


И ти ли си "Влюбен в Ядките"?
Ако си поне малко като мен - можеш да ядеш ядки по всяко време на деня. Аз просто съм пристрастена към тях! Използвам ги в закуската си, слагам ги в салатата си, дори готвя с тях! Този пост е прелюдия към следващ такъв, за който ще имаш нужда от накиснати ядки. 

Сега по същество: 

Ето някои факти за ядките - те са изключително богати на мононенаситени мазнини, които са много полезни, те могат да подобрят нивата на холестерола и да намалят риска от сърдечни заболявания. Известно е, че термично обработените ядки губят повечето от своите полезни за здравето свойства, така че съветвам да се придържаш към суровите. Но това, което никой не ти казва, е колко от антиоксидантите, минералите и мазнините от суровата ядка наистина е способно да използва тялото ти. 

Отговорът е - не много! И има едно просто обяснение за това - семена, ядки, зърна и бобови растения съдържат ензимни инхибитори и съединения наречени анти-нутриенти, които предотвратяват покълването на семената, докато условията не са готови за растежа на семето в растение (източник www.cleanandleanrevolution.com).
Когато консумираш ядки без подходяща подготовка, нямаш достъп до никое от хранителните вещества, които тези храни осигуряват, точно заради тези инхибитори. Но ако ги накиснеш и/или ги оставиш да покълнат, свойствата на тези анти-нутриенти намаляват и можеш напълно да се насладиш на вкуса, както и ползите от ядки, семена и бобови! 

Как знаеш колко време трябва да ги накиснеш и дали всички са едни и същи? Ами...не, не са! Ядки, семена и бобови растения имат различно време за накисване и поникване и тази хубава диаграма, ще ти покаже точните времеви рамки, необходими за различните видове: 

Източник  cleanandleanrevolution.com

Източник cleanandleanrevolution.com

Ако накиснеш малко количество ядки, които планираш да използваш скоро, не е необходимо да ги изсушаваш. Но ако накиснеш няколко чаши и искап да ги съхраняваш в продължение на няколко седмици, ще е добре да ги изсушиш правилно или рискуваш да се образува мухъл за няколко дни. За да изсушиш ядки, можеш да използваш дехидратор, а ако нямаш такъв, можеш да използваш и печката си (като мен)!
Ето няколко таблици, съдържащи информация за времето за накисване, покълване и изсъхване на ядки, които може да намерите полезни: 


Как правилно да НАКИСНЕШ ядките?


Най-напред започни с избора на съд, достатъчно голям за количеството ядки, които планираш да накиснеш, и имай предвид, че ядките се "надуват" след няколко часа. Така, че по-голям = по-добре. 
Първата стъпка е да измиеш ядките/семената много добре с топла вода. След това ги постави в купата, която си избрал/а, и ги покрий с гореща вода. Добави 1/2 чаена лъжичка Хималайска сол за всяка чаша ядки (1 ч.л. за орехи и пекани) и покрий съда с тънка, чиста кърпа, която ще позволи на въздуха да циркулира. 
Използвай таблиците, за да видиш колко дълго трябва да кисне всеки вид ядка/семе и се увери, че ще ги изплакнеш добре няколко пъти (ако е възможно) по време на накисването. При изплакване повтори стъпките по-горе - измий, залей с гореща вода, добави сол и покрий с кърпа.
След като приключиш с накисването, продължи към използване на здравословните си изкиснати ядки в любимите си рецепти или просто като лека закуска. Ако не ги използваш веднага, е добре да ги изсушиш, както е обяснено в таблицата по-горе. 

Друг изключително здравословен начин да използваш накъснати семена и зърна е да ги оставите да покълнат, в който случай пропусни солта, когато ги накисваш! За пръв път чух за тази практика от моя хомеопат в България. Имах хормонален дисбаланс и той ми предложи да включа кълнове в диетата си. Обясни ми, че били известни от хиляди години с хормоно-регулиращата си функция, плюс това са вкусни и изглеждат много красиво в салата или като допълнение към гарнитура! И тъй като кълновете се използват най-добре веднага след като са били откъснати, по-добре е да си ги отглеждаш вкъщи, вместо да ги купуваш в местния хранителен или био магазин. 
Това е сравнително лесно, просто се нуждаеш от буркан за покълване (кликнете върху линка, за да видиш как да си го направиш, ако не можеш да го купиш) и 2 минути от времето ти - да смениш водата и да изплакнеш докато киснат, а после Да ги изплакваш веднъж на ден, когато започват да покълват. 
Лесно, нали? И резултатът е невероятен - свежи зелени кълнове, които можеш да използваш в салати и за декориране на чинии с красива, питателна храна!
Внимание! Изключително важно е да провериш дали семената, които ще използваш за покълване, са органични и не са били третирани с химикали, тъй като това е често срещана практика за някои семена, които се използват за засаждане! В края на краищата идеята е да направиш нещо полено за тялото си...вместо това можеш да погълнеш някоя отрова. 

Надявам се да намериш тази информация полезна и да останеш на линия за следващата публикация в блога, в която ще продължа въпроса за моите "любими" ядки с тема "Как да си направим домашно ядково мляко"!

Бъди здрав и дерзай,
Габи К.