"Алтернативни" Кето протоколи - Приложение при Епилепсия

Класическата Кето диета е създадена преди почти 100 г. като метод за лечение на деца с епилепсия. През годините науката напредва и приложенията на КД стават многобройни. Променят се и начините за изпълняване на Кето режимите…

Read More
3 Метода за измерване на Кетони - Предимства и Недостатъци

Скоро отново ми се случи да дискутирам тази тема с мой клиент. Как точно разбираш, че си в кетоза? Ако практикуваш ниско-въглехидратно хранене отдавна, може би вече сам можеш да прецениш кога си в "златната" зона. Но ако тепърва прохождаш в Кето храненето, може би...

Read More
Как Правилно да Приключиш Кето диета, за да постигнеш Успех

Знаеш, че неведнъж съм кавала - гледам на ниско-въглехидратното хранене не като на диета, с помощта на която да отслабнеш. По-скоро това е начин на живот, начин да обърнеш внимание на здравето си - цялостно, отвътре. Въпреки това е важно да ти обясня как да приключиш успешно с НВХ (така че все пак да постигнеш успех и най-вече да не си навредиш), защото съм далеч от мисълта, че всеки, който ще опита Кетогенно хранене, ще го направи с цел, различна от стопяване на подкожни мазнини.

Read More
Плато Ефект при Отслабване - Как да се справим със Застоя при Кето диета?

Най-омразната част от всякакъв тип диети е т.нар. "плато". Това предствалява застой в отслабването след един определен период от време. Причините за това не са съвсем изяснени и въпреки, че Кето диетата има множество други положителни страни за твоето здраве, различни от отслабването, все пак в един момент тялото привиква.

Read More
Видове Кето диети и коя е най-правиланата за Теб? - Част 3

В предните две статии коментирахме подробно за видовете кето диети. Тъй като Цикличната (ЦКД) е една от най-приложимите и в дългосрочен план, днес ще се опитам да отговоря и на няколко други въпроса свързани с нея. Такива например са: ...

Read More
Видове Кето диети и коя е най-правиланата за Теб? - Част 2

Днес ще продължа темата от миналата статия, в която започнах да ти разказвам за видовете Кето диети, приликите и разликите между тях, приложенията им, както и правилинят начин да ги правиш. Сега ще поговорим и за другия тип Кето диета - цикличната. Прочети цялата статия, за да разбереш дали тя е подходяща за теб! 

Read More
Видове Кето диети и коя е най-правиланата за Теб? - Част 1

Кето диетите имат различни варианти. Въпреки, че основата е същата, в зависимост от това което целиш и причината да започнеш да се храниш ниско-въглехидратно, можеш да избираш между няколко варианта. 
В днешната статия ще спомена два от тях, а на другите два ще се спра по-подробно. 

Read More
Основни принципи на Кето Физиологията

В тази статия ще се опитам да ти обясня на разбираем език какво стои зад Кето диетите (или още наричани Ниско-въглехидратни диети). 
Важно е да разбереш какво са кетоните, как се произвеждат те в черния дроб, какво е състоянието на хранителна кетоза и как то се различава силно от диабетната кетоацидоза. 

Read More
Диабет и НВХ - Част 2

Най-големият страх на всеки, който тепърва започва с НВХ е "Ами аз какво изобщо ще ям?". Истината е, че ниско-въглехидратното хранене не трябва да е само масло, месо и марулки. Всъщност ето какво можеш да ядеш: 

Read More
Как да излекуваш СПКЯ с Ниско-въглехидратно хранене

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е често срещано гинекологично състояние, което засяга жени в детеродна възраст. Според статистиката 10% от жените имат такъв синдром, но всъщност цифрата е доста по-голяма, тъй като има много жени, които няма представа за това, дори и да имат.  

Read More
Хормоните на глада ЛЕПТИН и ГРЕЛИН и връзката им с ВМНВХ

Едно от основните предимства на ВМНВ диета, е че намалява значително глада. Този феномен се обяснява с хормоните на глада лептин и грелин, за които ще ти разкажа малко повече днес. 

Read More
Ниско-Въглехидратно Хранене - 101

Десетилетия наред се налага идеята, че мазнините, в частност хранителните, са пагубни за здравето ни. Междувременно пазара е залят с обезмаслени продукти, пълни със захар и овкусители, които всъщност довеждат до епидемията от затлъстяване. 

Read More