10 полезни свойства на сока от Нар

Искаш ли диета, изготвена специално за теб? Съобразена с твоите нужди и предпочитания?
Имаш 
Хашимото? Искаш да отслабнеш? Имаш диабет Тип 2? 
Натисни бутона отдолу и поръчай своя Хранителен Режим още днес!


10 полезни свойства на сока от Нар

Знаеш ли, че нарът се смята за плод от рода на горските плодове? Той има приблизителните размери на ябълка и почти същата форма, с разликата че има обособени издатини по кората и в основата “дръжка”, наподобяваща цвете.

Нарът е един превъзходен плод, който трябва да се научим да консумираме по-често.
Днес ще те разкажа за някои от полезните му свойства и приложения.


  1. Нарът е източник на АНТИОКСИДАНТИ

Нарът е изключително богат на полифеноли, които са мощни антиоксиданти. Концентрацията им сока на този плод са в пъти повече от тези във виното и в черния шоколад. Един от тези антиоксиданти се нарича пуникалагин, а названието си получава от латинското име на нара Punica granatum. Интересното е, че екстракт от нар и нар на прах, обикновено се правят от кората на плода, тъй като тя има най-високо съдържание на пуникалагин.

2. Нарът съдържа много НУТРИЕНТИ

Освен, че сокът от само 1 нар съдържа повече от 40% от дневните нужди на човешкия организъм от витамин С, в плода се съдържат още:

  • витамин К

  • фолат

  • калий

  • фибри = 7 гр. (в 1 ч.ч. зрънца)

  • протеини = 3 гр.(в 1 ч.ч. зрънца)

  • въглехидрати = 24 гр./240 мл.сок

Тези макро- и микроелементи, които се съдържат в нара го правят един изключително полезен плод. За капак в него се съдържат и много други биоактивни вещества с медицински свойства.

3. Нарът се използва за превенция на РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Редица лабораторни изследвания показват, че сокът и екстрактът от нар могат да забавят деленето на ракови клетки, както и да предотвратят апоптоза т.е. смъртта на клетките.
Няколко изследвания в областта на простатния рак (един от най-разпространените видове рак при мъжете и с най-висока смъртност) показват, че сокът от нар може да бъде полезен в отлагане развитието на рак. Удвояването на стойността на маркера PSA (prostate-specific antigen) е индикация за развитие на простатен рак и неговите рецидиви. Според едно лабораторно изследване при мъже, консумирали сок от нар, времето за удвояване на PSA се увеличило от 15 на 54 месеца.
Има сведения, че подобни ползи се наблюдават и при развитието и лечението на рак на гърдата при жените, но все още няма доказателства за това и следва да се проведат допълнителни проучвания.

4. Нарът е полезен за ПАМЕТТА

Според проучване, проведено върху 28 възрастни с оплаквания, свързани с паметта, сокът от нар подобрил визуалната и слуховата им памет за период от 4 седмици, сравнено с плацебо група. Но ползите за когнитивните способности не спират до там. Смята се, че антиоксидантите в този плод пречат на развитието на Алцхаймер.

5. Нарът има ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛЕН ефект

Отново поради наличието на високи нива на антиоксиданти, сокът и екстрактът от нар се проявяват и като силни противовъзпалителни. Те намаляват възпалението в тялото и предотвратяват окислителния стрес и увреждането на клетките.
Пряко свързан ефект с гореописания, е и положителният ефект върху хора с оплаквания от артрит и ставни болки. Интересно е, че според клинични изследвания съставките на нара могат да блокират ензимите, увреждащи ставите при пациенти, страдащи от остеоартрит. Към момента има повече данни от изследвания, проведени върху мишки, така че истината за ефекта върху артрит и ставни болки при хората към момента остава да бъде доказана.

нар и ССЗ

6. Нарът има положителен ефект върху СЪРДЕЧНО-СЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Изследвания са доказали, че полифенолите в нара, с техните антиоксидантни свойства имат благоприятно влияние върху кръвното налягане. Едно такова клинично изследване, с участието на 60 човека с високо кръвно налягане, доказало, че за период от 6 седмици редовната консумация на 200 мл. сок от нар дневно, значително намалява стойностите на систоличн и диастолично кръвно налягане.
Друго проучване, пък, проведено върху пациенти със стеноза на сънната артерия, показва как консумацията на сок от нар в период на 3, 6, 9 и 12 месеца, намалява удебеляването на артерията със съответно 13%, 22%, 26% и 35%.
Изследвате се също и способностите на нара да подобрява кръвотока, да действа благоприятно върху липидния профил и като цяло да помага в превенцията на сърдечно-съдови заболявания.

7. Нарът има ПРОТИВОВИРУСНО действие

Наред с останалите си полезни свойства, този плод има и способността да те предпазва от вируси. Високото съдържание на витамини, в частност витамин С, е изключително полезно в месеците на грипни и вирусни заболявания. Пък и не само! В лабораторни условия се тества способността на активните съставки в нара да се справят с вируси и инфекции.

8. Нарът има АНТИГЪБИЧНО и АНТИМИКРОБНО действие

Този факт е свързан с предната точка до някъде, въпреки, че вирусите и гъбичките далеч не спадат в една графа. Тук можем да добавим, че изследвания на Pai и Prashant са показали полезното действие на нара в борбата с Candida albicans. Тази гъбична инфекция е изключително често срещана в наши дни, така че ако се случи на теб или близък да има такава, не збаравяй екстракта от нар!
Интересно е, че този екстракт може да те предпази и от неприятни състояния в устната кухина като гингивит, парадонтит и дентален стоматит, които са предизвикани от някои микроби.

9. Нарът действа благоприятно върху ФЕРТИЛИТЕТА

Самата структура на плода напомня плодовитост! Много зрънца са били причината в древни времена плодът на нара да се е смятал за олицетворение на плодовитостта. Днес с помощта на науката е доказано, че това действително е така. Ето, например, едно изследване проведено върху мъжки мишки, доказва, че ежедневната консумация на сок от нар в период на 7 седмици повишава плътността на сперматогенните клетки, увеличава значително подвижността на сперматозоидите и намалява процента на абнормални сперматозоиди.
Какво по-хубаво от това? Ето, ако с твоя партньор в живота мислите за увеличаване на семейството с още един член, можете да започнете със сока от нар още днес! ;)

10. Нарът помага за повишаването на ИЗДРЪЖЛИВОСТТА в спорта

Вече говорихме за това как нарът повишава кръвотока и е полезен за сърцето. Едно изследване показало как, ако на 19 спортисти се даде екстракт от нар 30 минути преди бягане на пътека, тяхната издръжливост се повишава. Установява се, че това се дължи на увеличения поток кръв в мускулите, който забавя умората и увеличава ефективността на тренировката. Смята се, че сокът от нар скоро ще бъде “новата” чудодейна напитка за спортистите, побеждаваща в полезните си свойства дори сока от вишна и червено цвекло (смята се, че и те имат кръвотворни свойства). Казвам “нова”, защото в действително няма нищо ново в сока от нар. Просто едва наскоро достигаме до разбирането, за това колко е полезен всъщност и как в природата около нас има всичко необходимо за да си здрав човек и дори добър спортист, макар да не е разработено в лаборатория.

нар в щайга

За финал бих искала да ти споделя другата вълнуваща новина, за която ти споменах в предната статия, а именно - вече официално съм член на Европейската Асоциация за Клиничен Нутриционизъм и Метаболизъм - ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) . Като такъв вече имам достъп до всички журнали на асоциацията, нови интересни курсове, най-новата информация от света на нутриционизма, ежегоден конгрес, на който се засягат най-наболелите теми в сферата. За мен е радост да споделям тази информация с теб на достъпен и разбираем език!

ESPEN BANNER.jpg


Надявам се, че тази статия ти беше полезна и интересна. Очаквай скоро други и интересни статии за полезни храни, ниско-въглехидратно хранене, щитовидна жлеза и още!

За твое здраве,
Габи К.


Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23320197 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23359482 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16818701 

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/946298/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23970941

Sohrab G et al., Effects on pomegranate juice consumption on blood pressure and lipid profile in patients with type 2 diabetes: A single-blind randomized clinical trial, Clinical Nutrition ESPEN, Dec 2018

Aviram M., Rosenblat M., Giatini D. et al., Pomegranate juice consumption for 3 years by patients with carotid artery stenosis reduces common carotid intima-media thickness, blood pressure and LDL oxidation, Clinical Nutrition ESPEN, Oct 2003

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19504467

Turk G., Sonmez M. et al., Effects of pomegranate juice consumption on sperm quality, spermatogenic cell density, antioxidant activity and testosterone level in male rats, Clinical Nutrition ESPEN, Dec 2007 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20930339

Снимки:
Интернет