Какво е ФАСТИНГ и Как да Отслабнеш Без да Броиш Калории - част 2

В древните общества фастът е бил част от ежедневието. Подобно изобилие от храна като в моредния свят не е съществувало. Консумирали са се сезонни храни, в определени часове от деня. След култивирането на зърнените храни, такива са започнали да присъстват ежедневно в менюто на човек и въпреки това само до преди век затлъстяването и диабетът не са били такъв проблем.

Read More
Какво е ФАСТИНГ и Как да Отслабнеш Без да Броиш Калории - част 1

Днес ще ти обясня малко по-подробно какво точно се случва, когато намаляваш калориите, защо метаболизмът ти се забавя, каква е ролята на инсулина в този процес и не на последно място как фастингът се оказва ключът за решаване на този проблем.

Read More
Защо "Яж по-малко, спортувай повече" НЕ РАБОТИ и как всъщност тялото ти използва калориите

Масово витае разбирането, че щом ядеш по-малко калории отколкото гориш, автоматично значи, че ще отслабнеш. Тази теория би имала смисъл, ако гледаме на съхраняването на калории в тялото едностранно. Според нея човешкото тяло свежда всички храни до прости калории, които съхранява на едно единствено място в тялото…

Read More
Автоимунни заболявания: УЛЦЕРОЗЕН КОЛИТ

За пореден път в моята практика се сблъсквам с автоимунно заболяване. Истината е, че в работата си съм попадала на заболяването, но до сега не се бях интересувала в дълбочина за нещата, които могат да навредят или помогнат при Улцерозен Колит (УК).

Read More
Как намалих нивото на TAT/MAT Антитела и защо Ендокринолозите твърдят, че е Невъзможно?

В днешната статия ще бъда доста кратка. Преди около 6 месеца бях диагностицирана с автоимунен тиреоидит на Хашимото. Микрозомалните ми антитела (MAT или още TPO) бяха близо 400 при норма <34. Ендокринологът ми твърди, че за нивото на антителата просто няма какво да се направи. 

Read More
3 метода за успокояване на Слънчеви Изгаряния, за които може би не знаеш

Питаш се за какви слънчеви изгаряния ти говоря, все пак вече прополовихме септември...?
Както добре знаем - неволята учи!
И аз така (твърдолгава както винаги) реших, че вече слънцето не е толкова силно и мога да отида на един планински преход без да се намажа със слънцезащитен крем. 

Read More
10 начина да Оптимизираш ИНСУЛИНОВАТА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ, част 2

Миналата седмица в Част 1 на статията ти разказах за инсулиновата чувствителност (ИЧ) и за инсулиновата резистентност (ИР). 

Тук, в продължението на статията, можеш да прочетеш и другите 5 начина да подобриш Инсулиновата си Чувствителност и да постигнеш своите цели в здравословен и в естетически план. Защото нека не се заблуждаваме - здравето е на първо място, но всички искаме да изглеждаме добре!

Read More
Какво е ИНСУЛИНОВА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ и 10 начина да я оптимизираш, Част 1

Инсулиновата чувствителност обяснява много сложния процес на метаболизиране на въглехидрати в тялото. Всъщност този термин често е свързван с т.нар. "толериране" и усвояване на въглехидрати (ВХ). Това ще рече, че колкото по-чувствителен е накой към инсулина, толкова по-ефективен е той в използването на ВХ.

Read More
10 от НАЙ-ВАЖНИТЕ хранителни добавки - част 2

Ето продължението на темата от миналата седмица. 
Коментарите бяха много разноплюсни (както и предполагах), но за спокойствие на драгия читател, искам да отбележа няколко неща, преди да продължа по същество с добавките: ...

Read More
10 от НАЙ-ВАЖНИТЕ хранителни добавки - част 1

В тази статия ще ти споделя моята гледната точка – тази на бивш професионален спортист и настоящ холистичен нутриционист, видял и двете страни на монетата.

Read More
4 важни неща за КОСОПАДА, предизвикан от Хашимото!

Косата ми започна да пада. И нямам предвид няколко косъмчета. Говоря ти за кичури коса между пръстите ми, докато се къпя, докато се реша...дори просто докато си седя...

Read More
Само 2 чаши на ден от този чай могат да излекуват симптомите на АЛЕРГИЯ

За мой голям късмет, аз не страдам от алергии. Но мъжът в живота ми - да. 
Тези от вас, които имат алергии, знаят какво е усещането като дойде юни месец. Сълзене на очите, хрема, сърбеж...

Read More
Автоимунни заболявания: ТИРЕОИДИТ НА ХАШИМОТО, част 2

Сега ще продъжа темата с по-съществената част - какво можеш да промениш в начина си на живот и средата около теб, преди да се насочиш към хормоналното лечение. 

Read More
Автоимунни заболявания: ТИРЕОИДИТ НА ХАШИМОТО, част 1

Не знам дали има някоя от нас, която да не е била уплашена когато е чула диагнозата Хашимото. 
Казвам упллашена, защото проблемите със щитовидната жлеза засягат основно жени, за да съм по-точна около 7 пъти по-често жени боледуват от хипер- или хипо функция на жлезата.

Read More
6 от НАЙ-СТРАШНИТЕ болести на нашето време и ХРАНАТА

Епилепсия, Паркинсон, Алцхаймер, амиотропична латерална склероза (т.нар. ALS) и множествена склероза (МС), рак, диабет Тип 2...

Read More