Моите Животоспасяващи ТАЙНИ когато Пътувам


Моите Животоспасяващи ТАЙНИ когато Пътувам


Пътувала съм много през годините и това е една от най-хубавите страни на професионалния волейбол. Но понякога не е много лесно...отразява се на формата, особено ако трябва да сте на върха на способностите си на следващия ден. Има пътувания, които могат да ви накарат да се чувствате така, все едно никога не сте играли волебол преди...ама никога! 

Какво можем да направим, за да се преборим със схващането, подутите крака, часовата разлика и т.н.?

За някои от тези неща научих по обичайния начин - съвети от познати или общо взето проба-грешка. Нямах представа дали това, което правя наистина има ефект и защо. Докато не се натъкнах на д-р Кели Старет и купих някои от книгите му. След като прочетох Триковете за оцеляване на самотелна и автомобилна седалка, 10 часовото ми пътуване (шофиране!) до Атина миналата седмица, беше направо приятно, че дори забавно!Трикове за Оцеляване на Самолетната Седалка


№1 - Използвайте подпора за кръста
За този трик всяка възглавничка или навита на руло връхна дреха ще свърши работа, дори да нямате специална въглавничка за кръста. Дори да се нарича подпора за кръста, не е нужно да я слагате точно на кръста си. Всъщност е най-добре да я сложите точно където свършват ребрата ви. Така ще предотвратите седене в хипер-екстензия и ще помогнете да се релаксират вечно скъсените мускули на лумбалния сегмент на гръбнака. 
Друго нещо, което бихте могли да направите, е да сложите възглавничката под линията на колана, така че леко да ви повдига от седалката. По този начин ще постигнете по-неутрална позиция.

№2 - Сприятелете се с хората около вас
Това е малко странен съвет, знам, но д-р Старет има право. Ако сте висок състезател по волебол (или изобщо ако сте висок) знаете колко неприятно може да бъде, когато сте притиснати отвсякъде и не можете да движите ръцете и краката си, да сменяте позицията на тялото си или да ставате когато имате нужда. За това най-добрата алтернатива е да сте мили със седящите в близост в самолета и те, надяваме се, няма да имат против ако вдигнете подлакътника, ставате от време на време или правите упражнения за мобилност на седлаката си.

№3 - Раздвижвайте таза си, сменяйте позицията си и се изправяйте въможно най-често
Ето защо е добре да се сприятелите със съседите ви по седалка. Искате да можете да ставате на всеки 20-30 минути и да се движите. Ако все пак не можете да ставате, опитайте седейки да стягате мускулите на задните си части, също и бедрата до постигане на максимална екстензия в тазобедрените стави. Повтаряйте това упражнение колкото пъти е необходинмо, за да върнете фемура в нормална позиция. Ще се почувствате много по-добре, гарантирано!

№4 - Правете мобилизация докато седите
За този трик ще имате нужда от лакрос топчица, тенис топка или и двете. Ако прекарвате много време в седнало положение, можете да използвате момента да поработите върху освобождаването на мускулни "възли" по предмишниците, ръцете, гърдите, врата, раменете, гърба и задното си бедро. Ще се изненадате колко техники можете да изпълните от седнало положение! (Повече информация за техники на мобилизация с лакрос топки ще намерите в "Becoming a Supple Leopard" или "Deskbound" от д-р Кели Старет).

№5 - Използвайте колана, за да стабилизирате пелвиса си
Когато седнем долната част на гърба ни се извива и тазът ни се ротира, което създава невероятен стрес върху междупрешленните дискове на лумбалния дял на гръбнака. За да облекчите дискомфорта, опитайте да седнете колкото можете по-назад и да затегнете колана добре върху тазовите кости. Това ще попречи на тазът ви да се извърта под вас и временно ще подобри неприятното усещане при седене.

№6 - Носете стягащи чорапи
Това е най-лесният начин да помогнете на тялото си да подобри циркулацията и на лимфната система да дренира отпадните продукти, особено ако не можете да се движите на всеки 20-30 минути. Компресивните клинове и чорапи трябва да са вашият най-добър приятел когато пътувате! Ако нямате такива, можете да си купите от amazon.com - клинове тук и чорапи тук

№7 - Хидратирайте се
Страшно важен съвет - ХИДРАТИРАЙТЕ се! Летенето кара тъканите да се хипо-хидратират, което на практика ги кара да изглеждат като пастърма...зле нарязана. Тук е важно не точно да пием вода, а да направим така, че тялото ни да усвои тази течност оптимално. За да научите повече за това, можете да прочетете статията ми за хидратацията - КАК ДА: се ХИДРАТИРАМЕ правилно 


Трикове за Оцеляване на Автомобилната Седалка


№1 - Променяйте мястото и наклона на седалката си
Най-доброто нещо, което можете да направите за гърба си докато шофирате на дълги разстояния, е да променяте височината, ъгъла и позицията на седалката си. Така ще накарате различни групи мускули да се активират, за да стабилизират тялото. Всъщност най-лошото нещо, което можете да си причините, е да останете в една и съща позиция за дълго време. Не забравяйте поддръжката на ломбалния дял на гръбнака. Същото, което важи за самолетната седлака, можете да приложите и тук.

№2 - На равни интервали от време стягайте седалищните си мускули и изпъвайте стъпала в шпиц
Когато шофираме, краката ни обикновено прекарват дълъг период от време в свита позиция. За да рестартираме позицията на фемура (голямата кост на бедрото), просто стиснете задните си части колкото можете по-силно. За да избегнете подуване в пръстите на краката и стъпалата, можете да изпъвате пръсти в шпиц от време на време.

№3 - Изпозвайте волана, за да поддържате раменете си стабилни
Сложете ръцете си в позиция 9 часа и 3 часа. Освен, че е най-безопасно, това положение е и оптимално за раменете ви. Изпълнете лека външна ротация с рамене, придържайки лопатките назад и активирайки мускулите в горната част на гърба. Това е изключително важно за врата ви и за торакалния дял на гръбначния стълб.

№4 - Движете се и правете упражнения за мобилизация на ставите когато спрете
Това е ключът - спирайте често, движете се, правете стречинг, изпълнете едно-две упражнения за да повишите циркулацията на кръвта, раздвижете ръцете си. Освежаващо е и ще ви отведе далеч! Аз, например, тъкмо пристигнах в Атина, Шофирах 8 часа от София, спирах 4 пъти и когато пристигнах се чувствах прекрасно! Изморена, разбира се, но не усещах да съм шофирала толкова дълго.


Последно, но не по важност...


Мобилизация след Пътуване

Просто намерете време да се масажирате с ролер, да правите стречинг и да иправяте позицията на тялото си след като стигнете дестинацията. Изкушаващо е просто да се хвърлим в леглото и да заспим, но ако не намерите 10 минути преди това, по-добре се подгответе да изкарате цял ден схаванати като се събудите на сутринта. 

В заключение - зависи от вас да направите пътуванията си по-лесни и приятни! Използвайте тези нови знания, за да поддържате тялото си в кондиция и да се представяте по най-добрия начин физически, без значение от разстоянието, което изминавате, часовата разлика или климата!

Бъдете здрави,
Габи К.


Ако съдържанието ви хареса, абонирайте се за бюлетина ТУК!