Да поговорим за ОСЪЗНАТОСТ


КАКВО ТОЧНО Е ОСЪЗНАТОСТ


Осъзнатост ('mindfulness', англ. /ˈmʌɪn(d)f(ʊ)lnəs/ ) е ментално състояние постигнато чрез фокусиране на сънанието върху настоящия момент, докато спокойно признаваме и приемаме нашите чувства, мисли и усещания, което се използва като терапевтична техника. 

Това е определението на термина, но ако трябва да го обясня с прости думи, бих казала, че да бъдеш осъзнат означава да живееш в настоящия момент, избягвайки твърде много рамишнелия за миналото или бъдещето. Звучи толкова просто, но някакси все ни убягва. Свинали сме да правим по няколко неща едновременно докато мислим за още няколко.
Това, което се случва е, че в един момент се оказваме супер пренатоварени и тревожни, не можем да се отпуснем вечер и да заспим, а оттам следва ефектът на доминото и нещата не стават по-добре. Лишени сме от добър сън, нарушаваме хормоналния баланс, не сме концентрирани, не сме продуктивни, ставаме още по-раздразнителни, по-стресирани и затваряме кръга с факта, че вечер не можем да заспим...

Сега стрували Ви се някак по-разбираемо защо е толкова важно да "опитомим" умовете си, използвайки подобни методи на осъзнатост? На мен да! В следващите редове ще се постарая да се обоснова.


КАК ПОПАДНАХ ЗА ПРЪВ ПЪТ НА ТЕРМИНА ”ОСЪЗНАТОСТ”?

Първият път, когато всъщност чух за осъзнатост, беше по време на моите минути на направлявана медитация, използвайки програмата "Хедспейс" ('Headspace'). Скоро след това, една от моите приятелки в Баку - Берит Кауффелдт (тя се състезава за националния отбор на Германия, освен това е невероятно вдъхновяваща личност и може би един от най-чистосърдечните хора, които познавам!) ми каза, че за Коледа е получилал интересен подарък...книга...с упражнения по осъзнатост! Обясни ми, че книгата е съставена от 51 глави - по 1 за всяка седмица от годината. Четеш по една глава на седмица, прилагаш методите оисани в нея в рамиките на седмицата и след това преминаваш към следващата. Само седмица след Нова Година, ми се стори напълно удачно да пробвам и аз, плюс това звучеше много интересно! 
Книгата, за която говоря е "Как да тренираме Див слон и други приключения по Осъзнатост" от д-р Ян Шозен Бейс ('How to Train a Wild Elephant: And Other Adventures in Mindfulness' by Jan Chozen Bays, MD). Аз си купих електронния вариант за Киндъл от Amazon.com, но вие можете да си поръчате хартиено копие и дори аудио книга. Купете си, което смятате, че ще си е най-удобно, но силно препоръчвам книгата на всеки който иска да започне своето пътешествие към ментална осъзнатост!


КАКВО БЕШЕ ТОЛКОВА ИНТЕРЕСНО В КНИГАТА ЗА ОСЪЗНАТОСТ?

Всяка седмица в тази книга на вашето внимание се представя едно упражнение, което трябва да правите през цялата слдваща седмица. Желателно е да слагате бележки из дома си, които да ви подсещат. Хубаво е и да си водите дневник, в който да записвате впечатления един-два пъти през седмицата, както и уроците, които сте научили.
Така започнах и аз. Беше интересно да обърна внимание на неща, които отдавна бях соряла да забелязвам. Повярвайте ми, налагаше се много съсредоточено да си мия зъбите и да си реша косата цяла седмица...с лявата ръка! Не успявах да мисля за кой знае какво, освен за самите движения, които трябва да правя с ръката си...точно като дете, което тепърва се учи на нещо ново и е напълно отдадено само на това единствено нещо! 
Това е само пример, но всяка седмица упражнението е различно и Ви предлагам да опитате само, тъй като няма как тук да обясня всичките упражнения в книгата!


КАК УСПЯХ ДА ОСТАНА УПОРИТА ТОЛКОВА ВРЕМЕ?

Истината е, че не успях!
Преживях един период от почти 10 дни, в които бях тотално извън релсите на обичайните неща, които правя (не само с това, но и с много други), но после съумях да се върна към упражненията. Това, което направих е да съчетая две упражнения в една седмица, за да наваксам за изгубеното време.
Признавам си, че все още ми е трудно да си спомямда правя упражненията през деня. Поне не всеки ден. Но дори монасите в източните манастиру имат нужда от години тренировки! Какво остава за начинаещ в тези практики, в рамките на само една седмица?! Не много освен да не се обвиняваме твърде много и просто да продължаваме да опитваме да постигнем осъзнатост!

Това е процес. Той отмена време и може да промени живота Ви!

Никой не казва, че трябва да се научим да бъдем осъзнати до степен на перфекционизъм през тези 52 седмици. Имаме годината след това...и тази след нея и така нататък. Промени се случват, разбира се и ние можем да ги усетим и оценим, но в осъзнаването няма перфекционизъм. Има само разбиране и желание да се опита, които са от значение!


ИЗВОДИ

"В Будизма, дивият слон е символ на неконтролируемият, страстен ум. Точно както вилнеешият слон е управлявам от необуздана страст, така и ние често пъти се намираме в ситуация, в която сме задвижвани от нашите желания, страхове и негодувания. Мислим си, че страданието е породено от външни фактори, от това, което се случва и което правят останалите. Птиемайки се сами за жертва, ние страдаме.""Уошингтън Поуст")
В Будистките учения има и друг поглед над нещата - страданието се заражда като вътрешно усещане, предизвикано от начина, по който реагираме на събитията около нас. За да избегнем това страдание, можем да тренираме съзнанието си. Съпоставката, която Буда използва, за да обясни нетренирания мозък е тази със див слон, който тича вкръг, объркан и изплашен, създаващ единствено хаос и безпорядък. Тренираното съзнание, обаче "вместо да вилнее, символизира ум, дисциплиниран чрез медитация, стабилен, могъщ в силата си". Упражнявайки своето съзнание по този начин, ние срещаме трудност не толкова в безпокойството, колкото в духовното разбиране, тренсформирането на злополучията в предимства, във възможност да растем и да се променяме. Така нещастието и болката, които изпитваме, зависят много повече от вътрешното ни състояние, отколкото от външни фактори.

Бъдете здрави,
Габи К.


Ако съдържанието ви е харесало, абонирайте се бюлетина ТУК!