Направи си...: ЕКСФОЛИАНТ за Тяло вкъщи
Домашен ЕКСФОЛИАНТ за Тяло


Някога да сте чували, че кожата е нашият най-голям орган? Като всяко нещо в тялото ни и тя има нужда от подходящите грижи! 

Едно от най-добрите неща, които можете да направите за кожата си е да използвате често пилинг за тяло когато вземате душ! Това почиства мъртвите клетки от кожата ви и подобрява циркулацията на кръв по повърхността й. Последното е много важно, туй като също подпомага лимфния дренаж, като така почиства организма ви от отпадни продукти! 

Тогава можем ли и КАК ДА си направим пилинг в домашни условия?
Всъщност е много лесно, изисква само някои основни съставки и е много полезно за вас и за кожата ви. Определено е по-добрата алтернатива на купешките ексфолианти за тяло, които всички сме купували. 

Преди да започнем със същинските рецепти, е добре да обясним някои неща за метода на приготвяне на ексфолиант за тяло.
Във всеки тип домашен пилинг има няколко основни съставки - сухи съставки, които могат да са различни по структура (по-фини или по-груби), базисно масло, , което е основната съставка, обединяваща сместа и не на последно място етерично масло, което допринася за полезните свойства на нашия ексфолиант, навлизайки дълбоко в кожата и подхранвайки я.

СЛАДКО-СОЛЕН ексфолиант за тяло с Иланг-иланг

Съставки:
1/2 чаша фина Хималайска сол
1/2 ч. органична кафява захар
1/2 ч. масло от гроздови семки
10-15 капки етерично масло от Иланг-иланг

Метод на приготвяне:
1. Смесете сухите съставки. 
2. Бавно добавете базисното масло, до постигането на желаната консистенция.
3. Накрая смесете и етеричното масло, разбърквайки добре. 

Захарта има редица приложения що се касае кожата ви. Освен, че ексфолира, тя също така е и мощен овлажнител - субстанция, която извлича влажността от средата към кожата, поддържайки я хидратирана. Захарта е също така естествен източник на АХК - алфа хидрокси киселина. АХК е известна със свойствата си да разгражда "лепилото" което държи кожните клетки заедно, подпомагайки регенерацията на кожата и образуването на нови клетки, което се проявява като кожа със значително по-млад вид. 
Солта също помага и за задържането на влажност в кожата, но същевременно понага да се намали задържането на вода (подуването) заради магнезия , който съдържа. 
Маслото отгроздови семки има много приложения и още повече ползи! Стяга кожата, овлажнява, предотвратява стареенето са само някои от тях. 
Етерчното масло от Иланг-иланг има невероятен аромат и ако това не стига за да ви убеди да сложите няколко капки в домашния си пилинг, нека ви кажа, че то е още силен анти-депресант, бори се с акнето, афродизиак, намалява кръвното налягане и има ред други и sedative функции.


СЛАДЪК пилинг "КАФЕ и ЯДКИ"

Съставки:
1/2 ч. смляно кафе
1/2 ч. органична захар Мусковадо
1/2 ч. масло от гроздови семки
10 капки етерично масло от какао
10 капки етерично масло от Орех

Метод на приготвяне:
1. Смесете сухите съставки. 
2. Бавно добавете базисното масло, до постигането на желаната консистенция. 
3. Накрая смесете и етеричното масло, разбърквайки добре. 

Кафето е богато на антиоксиданти и ще направи кожата ви мека и сияеща. В същото време ще ви предпази от вредните UVB лъчи и ще подобри циркулацията
Етеричното масло от Какао е много популярно заради виското си съдържание на антиоксиданти, които предпазват клетките, колагена и еластина от увреждане от свободни радикали. Известно също с факта, че съдържа афродизиак Трамадол, резултат от наличието на флавоноли - активна съставна част на какаото. 
Етеричното масло от Орех и стягащ регенериращ и стягащ ефект, както и ефект против стареене и омекотяващ (увлажняващ) ефект. 

Ако се питате защо в едната рецепта използвах кафява захар, а в другата захар Мусковадо, ето и обяснението - кафето, с което разполагах, беше сравнително по-грубо смляно и ми трябваше по-фина захар, за да стане пилинг с добра консистенция и абразивност. Докато при "СЛАДКО-СОЛЕН"-ият пилинг солта беше наистина фина и с добавянето на не толкова фината обикновена кафява захар, постигнах търсения ефект! 

Аз лично използвах дървени клечки за да разбъркам сместа. Някакси ми се стори по-удачно да бъркам натуралните съставки с нтурален материал, вместо с нещо пластмасово, например. Но това зависи изцяло от вашите предпочитания! 


Надявам се четенето да е било приятно. Ако е така, защо не се АБОНИРАТЕ за седмичния ми бюлетин?! 


Бъдете здрави и дерзайте, 
Габи К.


Oще от Направи Си Сам