Направи си...: Домашен КОКОСОВ ЙогуртДомашен КОКОСОВ Йогурт


Наскоро споделих пред приятели, че от едно известно време не ям никакви млечни продукти (каква точно е причината, ще споделя в друг блог-пост). Вместо това разчитам на пълномаслено кокосово мляко и кокосов йогурт приготвен у дома. 

И понеже обещах да споделя рецептата, ето я и нея: 


 

Имаш нужда от: 

 • няколко млади кокоса

 • голям нож

 • дъска за рязане

 • бурканчета за йогурта

 • блендер

 • закваска за кисело мляко или пробиотици

 • стъклена купа

 • дървена или гумена шпатула

Преди да започна, бих искала да обърна внимание на няколко важни неща, които трябва да знаеш, преди да започнеш с приготвянето на йогурта: 

 1. Когато купуваш кокосовите орехи, огледай ги добре! Увери се, че не са меки и нямат следи от мухъл по тях. Често се заседяват по магазините и не е изключено да не са съхранявани добре. Като споменах съхранение - ако ги купиш и решиш, че няма да правиш йогурт веднага съхранявай ги в хладилник! 
  (Хубав, едър млад кокос има в Балев Био Маркет в The Mall, също така във Фантастико при екзотичните плодове или във Fresh Bar на етаж -1 в Парадайс мол. Най-изгодно можеш да ги намерш, обаче, във Фантастико.)
   

 2. Закваската, която използваш е важна също! На снимката можеш да видиш какви използвам аз, само запомни, че без значение дали е закваска или пробиотик на капсули, трябва да се съхранява в хладилник! 
  (Можеш да си купиш закваска от био-магазините, пробиотик на NowFoods аз купувам от Health Store в Студентски град, но има онлайн на www.biomall.bg, освен това добър пробиотик има и в The Mall в магазина на GNC. Важно е да търсиш възможно по-висока концентрация. Аз пия 25 милиарда, в асортимента на NowFoods има и 100, но трудно се намира, а пък GNC имат 30 милиарда наличен в магазина.)

 
кокосов йогурт-10.jpg
 

     3. Внимавай какви кухненски пособия използваш след като сложиш пробиотика в блендираната кокосова пулпа - малките полезни бактерийки НЕ обичат метал. Предпоръчвам ти след блендера да използваш стъклена купа и дървена или гумена шпатула. 

Сега към рецептата:

1. Обели горната част на кокоса, там където е заострен. Трябва да достигнеш до дебелата кора и да обелиш бялата мека част много добре, докато не видиш трите линийки на кокоса, които се събират в центъра. 
2. С ръба на ножа (този откъм дръжката) удари силно няколко пъти в основата на линийката, там където се среща с необелената част на плода. 
3. След като си направил дупчица, забий в нея върха на ножа и повдигни "капачето". Асоциацията е перфектна, защото кокосът наистина се отваря като с идеално кръгло капаче! 

4. Излей кокосовата вода, ще ти кажа какво правя аз със нея по-късно. 
5. Използвай обратната страна на лъжица (хубаво е да е по-здрава лъжица - аз вече имам няколко огънати (=  ) за да издълбаеш пулпата на плода през дупчицата на капачето. Имай предвид, че ако искаш йогурта да е бял, трябва да обелиш кафявата част добре от кокоса и да го измиеш, иначе крайниятпродукт ще розовее леко. Ако това не е проблем за теб, можеш да пропуснеш следващата стъпка. 
6. Използвай белачка или малко ножче за да почистиш кафявата коричка от бялата пулпа, след което изплакни под течаща вода. 

7. Постави измития кокос в блендер. За по-малко количество аз използвам НутриБулет, за повече йогурт - високоскоростен блендер Optimum 9200. Ще трябва да добавиш 3-4 с.л. от кокосовата вода, за да може да завърти блендера, но не прекалявай, ако не искаш воднист йогурт накрая. 
8. Прехвърли пюрето в стъклена купа и добави желаната закваска или пробиотик (ако използваш пробиотик, около 25-50 милиарда бактерии са достатъчни за 500 мл. йогурт. 
9. Разбъркай добре с дървена лъжица или гумена шпатула и пресипи в съд по избор, само да не е метален. 

10. Съхранявай бурканчето затворено или съда покрит с прозрачно фолио на топло през цялата нощ (а в машина за йогурт, ако имаш такава, за 3 и 1/2 - 4 часа), след което внимателно прехвърли в хладилник. 
11. На следващия ден можеш да консумираш, но за най-добър резултат препоръвам да изчакаш 48 часа. Йогуртът добива страхотен трапчив вкус, точно като кисело мляко! 


 
кокосов йогурт-11.jpg
 

Както обещах - ето какво правя аз с кокосовата вода

Запазвам я в стъклено шише в хладилника, използвам я вместо вода, когато смутито ми е много гъсто или си правя ферментирала кокосова вода, която също е мноооого полезна! 
По темата с ферментиралите храни в друг пост по-нататък. Следи блога за да не изпуснеш нищо! 

 

 

Всъщност още по-добре е, ако се абонираш за бюлетина ми като кликнеш ТУК!

Така ще бъдеш винаги информиран когато на сайта се случва нещо интересно!

 

 


За изготвяне на персонален хранителен режим, можеш да се запишеш ето тук: