Направи си...: Домашен ТЕЧЕН ПЕРИЛЕН ПРЕПАРАТ без токсини


Течен Перилен Препарат без ТОКСИНИ


САПУНЕНИ ЯДКИ...
На практика това за плодове, които съдържат сапонин - естествен, абсолютно натурален детергент. Използвани са хиляди години от древни племена за направата на сапун. (Прочети повече за сапунените ядки тук.)

За разлика от силно пенливите перилни препарати, които сърдържат sodium lauryl sulfate - SLS, сапунените ядки са напълно безопасни. Токсините съдържащи се в обиковените препарати са причини за кожни и очни раздразнения, токсичност на вътрешните и репродуктивните органи (източник), докато сапунените ядки са съвсем безопасни и натурални. 

Главната причина да започна да се интересувам от екологични препарати за почистване и домашна козметика, беше диагнозата Хашимото. След като разбрах , че щитовидната ми жлеза страда силно от токсините в ежедневието, започнах да се оптивам да ги елиминирам лека-полека. И ето стигнах до перилния препарат. 


Започвам директно с рецептата. Ще имаш нужда от:

  1. 24-30 сапунени ядки (аз купих моите от Балев Био Маркет, но мисля, че в Зоя има също)

  2. 12 чаши вода

  3. 2 ч.л. сол

  4. 16-20 капки етерично масло (аз използвах лавандула, но лимон, портокал или чаено дърво са също добър избор)

Метод

  • Сложи ядките в голяма тенджера и остави да заврят. Щом заврят намали на тих огън и остави да къкрят 1 час. Когато ядките избледнеят или станат леко сивкави, ще разбереш, че са готови. 

  • Остави течността да изстине леко и прецеди. Ако искаш да добавиш сол, за да удължиш годността на препарата, сега е моментът да го направиш. (За целта разтвори 2 ч.л. сол в 3-4 с.л. гореща вода и прибави към течността от ядките.)

  • Сипи в стъклен или пластмасов контейнер без BPA. 

  • Можеш да съхраняваш 1-2 седмици на стайна температура и 3-5 седмици в хладилник. Все пак това е на практика просто сок!


КАК ДА ИЗПОЛЗВАШ ПРЕПАРАТА?

Препоръчвам ти най-напред да не пълниш пералнята до горе, за да може прането да се изпере добре.

Използвай програма за предпране за по-добър резултат. 

На 3-4 с.л. от препарата е добра доза за едно пране. Ако переш по-мръсно пране 5-6 с.л. Дозата може да е дори по-вискока, ако водата ти е много варовита. 

За да удължиш живота на препарата можеш да го замразиш във формички за лед и да слагаш по няколко със всяко пране. 

За бяло пране ти препоръчвам да използваш няколко с.л. натриев перкарбонат (натурална белина), за да постигнеш безупречна белота. 


Можеш да използваш препарата с всякакви перални, за ръчно пране (няма да дразни кожата на ръцете ти), също така ако имаш непоносимост към ядки - това всъшност са плодчета, а не истински ядки. 

Бъдете здрави,
Габи К.


АКО ОЩЕ НЕ СИ СЕ АБОНИРАЛ ЗА БЮЛЕТИНА НА WWW.GABIKOEVA.COM, МОЖЕШ ДА ГО НАПРАВИШ ТУК!