Направи си...: Домашен ектракт от Ванилия


Домашен екстракт от ВАНИЛИЯ


Напоследък никъде не мога да намеря хубав течен екстрат от Ванилия. Нямам предвид онеи малки шишенца с течна есенция добита понякакъв странен химичен път. А истински, ароматен екстракт от бурбонска ванилова пръчка. Той е прекрасен за печенe на сладкиши, правене на крем Шантили (битата сметана става крем Шантили с добавянто на ванилия), дори придава приятен аромат на сутрешното или следобедното ти кафе! 

Всъщност на едно място намерих течен екстракт. В един био магазин на приемния етаж в мола на Цароградско шосе. Шишенцето е 40 мл. и струваше около 34 лв. Реших, че е малко преувеличено и залагах доста време на ванилия на прах, но онази черната, направо от семчиците на ванилови шушулки. Тя също е доста скъпа (мисля, че е около 20 лв. за 15 гр. прах, но някакси икарва по-дълго време), за това реших, че преди да съм изразходила окончателно течния екстракт, който поръчвах от Щатите преди месеци, ще си направя свой, домашен, също толкова ароматен, ако не и повече! 


Трябват ти: 

- празен съд, (бурканче, шише)

- няколко шушулки ванилия (1 и 1/2 на всяка чаша течност)

- чист алкохол 40%, водка или спирт (но със спирта внимателно да не е много концентриран!!!) 

- дъска за рязане и нож


  1. Разполови шушулките ванилия, като ги оставиш свързани в единия край на около 1/2 см от края; 

  2. Напъхай ги в шишенцето или ги срежи на по средата и ги сложи в бурканче; 

  3. Залей ги с алкохола, използвайки фуния (или пък не); 

  4. Задължително залепи етикет на съда с екстракта, защото му трябват 2 месеца, докато стане годен за полване. Така ще бъдеш сигурен, че няма да забравиш кога си го приготвил! 

    П.П. Разклащай шишенцето периодично, например на всеки два-три дни.   


Ако съдържанието ти харесва, абонирай се за бюлетин ТУК!