3 Метода за измерване на Кетони - Предимства и Недостатъци

Искаш ли диета, изготвена специално за теб? Съобразена с твоите нужди и предпочитания?
Имаш Хашимото? Искаш да отслабнеш? Имаш диабет Тип 2? 
Натисни бутона отдолу и поръчай своя Хранителен Режим още днес!

3 Метода за Измерване на Кетони - Предимства и Недостатъци


Скоро отново ми се случи да дискутирам тази тема с мой клиент. Как точно разбираш, че си в кетоза? Ако практикуваш ниско-въглехидратно хранене отдавна, може би вече сам можеш да прецениш кога си в "златната" зона. Но ако тепърва прохождаш в Кето храненето, може би си чувал, че много хора тестват нивата на кетони, за да разберат къде точно се намират по пътя към заветната цел - хранителна кетоза (nutritional ketosis). 


Лентички за тестване на Кетони в урината


 
Vita-Diet-Ketone-Test-Strips.jpg
 

Само няколко дни след започване на НВХ, в урината вече могат да се открият кетони. Този факт често е подвеждащ, тъй като това повишаване на кетони се появява доста преди нивата на кетоните в серума на кръвта да се покачат до нивата, дефиниращи хранителна кетоза, а именно 0.5 до 5 mM (мили мола). 

Причината за този феномен е, че в самото начало бъбречните каналчета все още не са се адаптирали към използването на мазнини за енергия и активно секретират бета-хидроксибутират и ацетоацетат в урината. Този механизъм е същият, който пречиства тялото от други органични киселини (различни от мастните) като пикочна киселина, витамин С и пеницилин от кръвния серум. 

Малко по-надолу можеш да прочетеш и какво се случва в тялото ти, когато започнеш да използваш мазнините ефективно. За сега, обаче, ще се фокусираме върху тестването на кетони в урината. Казахме, че в първите дни като цяло е излишно да тестваш - или резултатите ще се негативни, или ще са неточни и няма да ти дадат адекватна информация за нивото на кетоните. В по-дългосрочен план много хора намират тестването с лентички за урина за най-лесния и удобен вариант. От личен опит мога да кажа, че изключая първите дни, следващите няколко месеца можеш да тестваш с лентички за кетони в урината. Колкото по-дълго си в кетоза, обаче, тялото ти ще става по-ефективно в използването на кетони за енергия и няма да ги произвежда в "промишлени" количества, както в началото. С времето ще преработваш такова количество кетони, от което имаш нужда и следователно те ще се използват за мозъчната ти и физическата ти дейност. Това автоматично означава, че няма да има такъв излишък от кетони, които да премериш, изхвърлени в урината. 

Предимства - лесни за използване, достъпна цена; 
Недостатъци - в определени периоди могат да са достоверен източник на информация, но в дългосрочен план не са най-добрият вариант. 


Анализиране на Ацетон в дъха чрез KETONIX

ketonix.jpg

Както може би знаеш, ако си чел предишните ми публикации (или ако си читанка като мен и се интересуваш и от най-малките подробности по темата), има 3 вида кетони - бета-хидрскибутират, ацетоацетат и ацетон. Последният е кетон, който се отделя чрез изпаренията на дъха.

Тези от вас, които са чували за диабетната кетоацидоза, знаят, че един от най-ярките признаци за състоянието е осезаемата "плодова" миризма на ацетон, която се усеща около човека в това опасно състояние. До тук обаче с кетоацидозата, тя няма общо с кетозата, тъй като първата е следствие от огромно количество кетони (десетки пъти над тези 0.5 до 5 mM) в комбинация с голямо количество глюкоза. Ако не си диабетик, това няма как да ти се случи, защото в момента, в който кръвната ти захар се повиши, автоматично излизаш от кетоза. 

След това лирично отклонение, надявам се вече разбираш как се усеща ацетона в дъха. Ацетонът в дъха се произвежда от спонтанното (не-ензимно) разграждане на ацетоацетат. Тъй като е летлив, той се изпарява чрез издишането.

Но как се измерва? Устройството, което виждаш на снимката се нарича KETONIX (Кетоникс) и към момента е единственият продукт на пазара за измерване на ацетон (кетони) в дъха. Изследването се прави или сутрин преди да си ял и пил каквото и да е, или не по-малко от 1 час след ядене. Техниката не е сложна, но изисква малко практика. Ако решиш да закупиш такъв, трябва да знаеш, че не е евтин, но инвестицията е дългосрочна, защото можеш да го използваш с години. Освен това със закупуването на апарата, получаваш и софтуер за компютър, с помощта на който можеш да правиш графики, да следиш прогреса си, да разбереш кои храни влияят на кетозата ти и да установиш зависимост между твоя прогрес (в свалянето на мазнини или см от обиколката на ханша, например) и нивата на кетони през съответния период. 

Както предполагам се подразбира аз имам такъв апарат. След като прочетох достатъчно информация по темата, се убедих, че KETONIX е най-удачният способ за мен за измерване на кетони. Можеш да го използваш и без да е включен към компютър, като го свържеш с включената в комплекта батерия. Няма да можеш да видиш точното количество кетони, но пък лампичката на върха на апарата ще светне от зелено в жълто или червено, показвайки по-високи степени на ацетон. 

Мерните единици на ацетон в дъха и на бета-хидроксибутират в кръвта са различни, така че не можеш да съдиш по цифрата, която виждаш на KETONIX за това колко точно mM кетони имаш в кръвта. За това пък двете величини са свързани пряко и ако апаратът за ацетон в дъха показва, че си кетоза, много вероятно е и кръвен тест да покаже същото! 

Предимства - единична, дългосрочна инвестиция в апарата, лесен за употреба, удобен за пренасяне и използване навсякъде, точни резултати, съизмерими с кръвните; 
Недостатъци - висока цена, необходимо е да се овладее добре техниката за издишане в апарата за най-точен резултат, ако нямаш достъп до компютър няма да знаеш точното количество кетони. 

*NB! - това в никакъв случай не е целенасочена реклама на дадения продукт, просто в момента на пазара НЯМА друг, така че KETONIX е без алтернатива към момента на написване на тази статия. По никакъв начин не съм обвързана с KETONIX и не получавам допълнителни ползи от написването на тази статия. 


Измерване чрез Глюкомер с лентички за Кетони

Freestyle Optium Neo 9-400x400.png

По-рано говорихме за това какво се случва в тялото ти след определен период от време при НВХ. Бета-хидроксибутирата и ацетоацетата се произвеждат в черния дроб в приблизително равни количества и през първите седмици се използват главно от мускулите. По-късно мускулите вземат само ацетоацетата и го превръщат в бета-хидроксибутират, който връщат в кръвообращението. Така след няколко седмици на Кето, доминиращият кетон в кръвта е бета-хидроксибутиратаът, който по някаква прекрасна случайност е и любимото гориво на мозъка. Ето къде започват да се провалят лентичките за урина - те тестват ацетоацетата. 

Всъщност в този по-късен период на кетоза, тялото се научава елегантно да прехвърля кетоните от мастните клетки, към черния дроб, към мускула и оттам към мозъка. Тук е най-удачно тестването на кетони в кръвта или в дъха. Второто вече разгледахме, за това нека се фокусираме върху тестването на кръвта. 

Ако нямаш опит с тестването, в началото може да ти е малко неприятно да си боцкаш пръста редовно. Но свъщност никак не е сложно - слагаш лентичка за кетони в апарата (на снимката съм показала глюкомера, който имам аз у дома), промиващ върха на пръста си със спирт, боцкаш с устройството за убождане и слагаш капка кръв на върха на лентичката. След 10 секунди на екранчето ще се изпише резултатът. 

Освен боцкането, другият недостатък е цената на лентичките за кетони. Доста са скъпи. Казвам доста, от порядъка на 2 лв. за едно измерване, т.е. за една лентичка. Но има вариант да използваш лентичките за глюкоза. Е, няма да знаеш нивото на кетоните, но ще знаеш кога си излязъл от кетоза. Както споменах по-рано, ако имаш висока кръвна захар, значи няма как да си в кетоза. Това ще рече, че ако редовно следиш кръвната си захар, можеш да прецениш кога е висока и кога си излязъл от кетоза. 

Предимства - най-точните резултати; 
Недостатъци - скъпи лентички, болка при боцкане на пръста. 


Сам прецени кой метод е най-подходящ и най-достъпен за теб. Надявам се да съм ти обяснила достатъчно разбираемо предимствта и недостатъците на всички 3 метода. 

Бъдете здрави,
Габи К.Източници: 

"The art and science of Low Carbohydrate Living", J .F. Volek, S. D. Phinney, Beyond Obesity 2011, ISBN-13: 978-0-9834907-0-8;