"Алтернативни" Кето протоколи - Приложение при Епилепсия

Искаш ли диета, изготвена специално за теб? Съобразена с твоите нужди и предпочитания?
Имаш 
Хашимото? Искаш да отслабнеш? Имаш диабет Тип 2? 
Натисни бутона отдолу и поръчай своя Хранителен Режим още днес!


Класическата Кето диета е създадена преди почти 100 г. като метод за лечение на деца с епилепсия. През годините науката напредва и приложенията на КД стават многобройни. Променят се и начините за изпълняване на Кето режимите, като целта е да се запазят ползите от стриктната Кето диета (СКД, още наричана терапевтична Кето диета), но в същото време да се увеличи приемът на въглехидрати. Подобни режими са Кето диета със Средноверижни триглицериди (Кето + СВТ), модифицирана Аткинс диета (МАД) и лечение с нисък гликемичен индекс (НГИ).

Заглавна.jpg

Кето + СВТ

В нормалното хранене на човек присъстват предимно мастни киселини с 12 или повече въглеродни атома (С12). Такива мастни киселини се наричат дълговерижни триглицериди (ДВТ) и могат да бъдат както от животински, така и от растителен произход.
От друга страна съществуват и т.нар. средноверижни триглицериди (СВТ), които съдържат съответно С8 или С10. Те са много по-лесни за усвояване от организма и водят до образуване на ацетил коензим А (acetyl CoA). От своя страна acetyl CoA е определящ за количеството кетони, които ще произведе черния дроб.
Тези факти карат учени да смятат, че ако външно се суплементира с достатъчно СВТ, толерантността към въглехидрати (В.) значително може да се подобри, без организмът да губи ползите от хранителната кетоза.
Започват да се правят проучвания най-напред с 60% СВТ от дневния прием на мазнини, по-късно и с 30%, от които изводите са, че оптималното количество е около 40-50% СВТ.

Presentation1.jpg

На диаграмата ясно се вижда, че Кето + СВТ е доста щедра на въглехидрати. За съжаление, обаче, следването на тези диета изисква стриктно спазване на грамажи и пропорции и вероятно кухненската везна ще ти стане пръв приятел.
Освен това много важно е количеството СВТ да се увеличава постепенно и да се приема на малки дози между храненията, тъй като голяма доза или рязко увеличение, могат да доведат до проблеми с тоалетната…абе да си го кажем направо - силна диария!
В крайна сметка Кето + СВТ помага да се намалят значително епилептичните пристъпи при деца, а по-късно са направени изследвания и върху възрастни пациенти, които също се повлияват добре.
Голямо предимство на тази алтернатива на Кето храненето е, че С10 СВТ имат благоприятно влияние върху биогенезата на митохондрии. Сиреч можеш да направиш така, че митохондриите, които си убивал години наред със стрес, електроника, нездравосоловна храна, да започнат отново да се множат. Не забравяй, че тези малки микроскопични клетки са power house-а на твоето тяло!


Модифицирна Аткинс Диета

Диетата на Аткинс е доста популярна и предполагам вероятно си чувал за нея. Тя е създадена около 1970 г. и де факто представлява СКД, където протеините са неограничено количество. С прилагането на този тип хранене, се наблюдават 90% по-малко пристъпи на епилепсия.
При МАД през първите 3 месеца количеството В. се ограничава до 10-20 гр., а в последствие постепенно се увеличава, до достигане на максималната толерирана от пациента доза. Забелва се, обаче, значително по-добри темпове на намаляване на епилептичните пристъпи през първите 3 месеца, в сравнение с периода след тях.
Към момента учени от болницата Джон Хопкинс в САЩ са се посветили на изследвания в по-слабо развити страни, където разнообразието от достъпна храна е доста по-малко.

МАД Протокол.jpg

Лечение с Нисък Гликемичен Индекс (НГИ)

Гликемичният индекс на храните се определя от това какъв е нивото на кръвната захар за единица време, в отговор приема на въглехидрат съдържащи храни. Тази стойност се сравнява със стойността на чистата глюкоза по същия параметър, която се смята за 100.
Теорията, че подобна диета може да бъде алтернатива на СКД, се ражда след наблюдения на нивата на кръвна захар при стриктен Кето режим. Те обикновено са доста ниски, от което и предположението, че ако се консумират стриктно храни с ГИ < 50, то нивата на кръвна захар могат да останат ниски дори при по-високи нива на преман въглехидрат.
През 2005 г. учени от Бостън установили, че таква диета намалила пристъпите на 20 пациенти с епилепсия до 90%!
През 2009 г., пък полски учен прави същото изследване с пациенти на възраст между 1,5 и 20 години. Според резултатите от него, пристъпите на епилепсия намаляват с 50% до 3-я месец и с до 66% след 12 месеца.
Истиата е, че в подобен хранителен режим В. могат да варират от 30 до 150 грама на ден и трябва много добре да се установи оптималното количество. Формула за определяне няма, при всеки пациент се оказва различно.

НГИ Протокол.jpg

Ефективни ли са “алтернативните” Кето диети колкото СКД и коя да изберем?

Естествено еднозначен отговор по отношение на ефективността няма, но вече са правени сравнения между резултатите от клинични проучвания при МАД и СКД. Резултатите показват, че терапията при епилепсия със СКД има по-добър ефект до 3-я месец, но в следващите месеци резултатите се уеднаквяват. Проблемът на такова изследване е, че двата метода не се прилагат паралелно на две хомогенни групи пациенти, а просто се сравняват резултати от едно проучване, с тези от друго.
През 2014 г. са сравнени 7 проучвания на СКД, 5 на МАД и едно Кето СВТ. Резултатите са повече от красноречиви - 52% ефикасност на СДК и 34% при МАД. За това, пък, нещата са съвсем противоположни при толерирането на диетата в дългосрочен план - само 32% толерират СКД, а 56% са успели да спазват МАД по-продължителен период.
Други, по-задълбочени изследвания, сочат, че МАД не бива да се прилага при деца под 2 години. За кърмачета и деца до 1 година е абсолютно задължително да се започне със СКД. В по-късно детство СКД може постепено да бъде заменена с МАД, но е важно да се наблюдават от близо реакциите на детето. Ако епилептичните пристъпи зачестят, отново се започва със СКД.

Коя диета да изберем е зависи от възраст, начин на живот, хранителни предпочитания, метод на хранене.
Ако обърнеш внимание на диаграмите по-горе, ще видиш, че всички 3 алтернативни диети имат значително по-малко мазнини от СКД.
Кето СВТ е най-богата на въглехидрати и това е прави привлекателна за хора, които не успяват да се лишат от въглехидратите. Тук, обаче, трябва да теглиш внимателно храната си, както и да инвестираш в добът СВТ продукт, който да приемаш ежедневно между всички хранения.
МАД, пък, е предпочитан вариант от юноши и възрастни, защото е доста по-гъвкав протокол.
Накрая лечението с НГИ е подходящо, ако не желаеш да теглиш всяко хранене под грам и да се придържаш към стриктни диети. За него би било достатъчно да имаш един подробен списък с храни с нисък ГИ и да не не излизаш от рамките му.
Разбира се при по-тежки форми на епилепсия като Gult 1 или Droose синдром е задължително терапевтичното използване на СКД.

NB! Изготвяне на Кето режим за дете или възрастен с епилепсия не се прадлага от www.gabikoeva.com
Нищо в тази публикация не отменя предписанията и съветите на лекуващия лекар. Статията е изцяло информативна от научна гледна точка.


АКО ОЩЕ НЕ СИ СЕ АБОНИРАЛ ЗА БЮЛЕТИНА НА WWW.GABIKOEVA.COM МОЖЕШ ДА ГО НАПРАВИШ ТУК!

За твое здраве,
Габи К.Източници:

  • S. Masino, PhD, D. Boison, PhD, D. P. D'Agostino PhD, E. H. Kossoff, MD, J. M. Rho, MD, KEtogenic Diet and Metabolic Therapies: Expanded Role in Health and Disease, Oxford University Press, 2017, ISBN: 9780190497996;