3 метода за успокояване на Слънчеви Изгаряния, за които може би не знаеш

слънчево_изгаряне.jpg

3 метода за успокояване на Слънчеви Изгаряния, за които може би не знаеш


Питаш се за какви слънчеви изгаряния ти говоря, все пак вече прополовихме септември...?
Както добре знаем - неволята учи!
И аз така (твърдолгава както винаги) реших, че вече слънцето не е толкова силно и мога да отида на един планински преход без да се намажа със слънцезащитен крем. 
Наиситина не усещах слънцето твърде силно върху кожата си. Уловката беше в това, че прехода беше почти 5 часа, на 2729м. височина - ах, Мальовица! 
Познай дали не се прибрах червена като домат в лицето. И въпреки, че кожата ми не беше кой знае колко болезнена, знаех, че трябва да предприема мерки своевременно, ако не искам да се обеля като змия. 


Ето как дойде идеята за тази статия - спонтанно. 
Обичайните неща, за които може би вече си чувал са кисело мляко, алое вера и любимия пантенол.
Тук ще ти споделя 3 метода, за които аз не бях чувала и реших да изпробвам. 
 

1. Суров Картоф

Ето една идея, която не изисква кой знае какво. Един суров картоф, обелен и изплакнат и кухненски робот. 
Пасирай кубченцата картоф в робота и с кашичката намажи засегнатите от слънцето участъци. Изчакай да изсъхне и изплакни със студена вода. 
Действието на картофа е противовъзпалително както и леко аналгетично, т.е. ако кожата ноли, ще боли по-малко. Соковете на суровия картоф укрепват горния слой на кожата и изравняват тена, като едновременно с това овлажняват. 
Изпробвах картофената кашичка върху лицето си - ефектът е доста приятен докато кашата е на лицето, след това стяга и опъва кожата, но все пак не е неприятно. Лошото идва след като изплакнеш, защото охлаждащият ефект рязко се губи. 

 

2. Замразен Домат 

Друга идея, която е лесно изпълнима с подръчни материали. 
Сложи домата във фризера, нека заръзне. След това го пасирай на кашичка и намажи изгорялата кожа. 
Доматът съдържа ликопен - естествен пигмет, на който се дължи червения цвят. Предпазва кожата и помага да се предпазиш от преждевременно стареене. 
Освен пюрето, ако хапваш доматки също ще се снабдяваш с полезния пигмент. 

 

3. Листа от Мента

Листата от мента вече са лесно достъпни. Можеш да си купиш тарелки от магазините или да си отглеждаш в саксийка вкъщи. Аз лично имам саксийка, но изборът разбира се е изцяло твой. 
Кипни 2 чаши вода, с които залей 3 чаши свежи ментови листа. Затвори съда с капак и остави да се запарва за поне час. След като изстине изцеди листата добре, стискайки ги силно с ръка или през цедка, като притискаш силно. Запарената течност остави в хладилника поне за още един час, след което можеш да нанесеш с чиста кърпа или памук върку зачервената кожа. 
Ментата има охлаждащ и противовъзпалителен ефект, който ще бъде като глътка свеж въздух за пламналата ти кожа. 


БОНУС: Етерични масла от Мента и Лавандула

Страхотно облекчение предлагат и маслата от мента и лавандула, ако можеш да се сдобиеш с такива. Не е трудно - вече има на много места, по био магазини и дрогерии, в краен случай онлайн. 
Разреди в малка бутилка с помпичка (около 50-60 мл.) 20 капки лавандула и 20 капки мента във пречистена вода. С разтвора пръскай участъците, където кожата е засегната от слънцето толкова пъти, колкото имаш нужда, т.е. когато усещаш парене и некомфортно усещане. Няма как да предозираш, само внимавай да не попада в очите ти. 


АКО ОЩЕ НЕ СИ СЕ АБОНИРАЛ ЗА БЮЛЕТИНА НА WWW.GABIKOEVA.COM, МОЖЕШ ДА ГО НАПРАВИШ ТУК!