Автоимунни заболявания: УЛЦЕРОЗЕН КОЛИТ

Искаш ли диета, изготвена специално за теб? Съобразена с твоите нужди и предпочитания?
Имаш Хашимото? Искаш да отслабнеш? Имаш диабет Тип 2? 
Натисни бутона отдолу и поръчай своя Хранителен Режим още днес!

colitis.jpg

За пореден път в моята практика се сблъсквам с автоимунно заболяване. Истината е, че в работата си съм попадала на заболяването, но до сега не се бях интересувала в дълбочина за нещата, които могат да навредят или помогнат при Улцерозен Колит (УК). Под неща разбирай храни, начин на живот и въобще всичко, което би могло да допринесе за развиването на дадено заболяване или да помогне да живееш с него. Забележи, че споменах "да живееш с него", тъй като много автоимунни заболявания, веднъж отключени те остават за цял живот с теб. Важното е да са в ремисия и да не проявяват неприятните си симптоми. 

Днес ще поговорим за Улцерозния Колит. Какво представлява, какви са симптомите, какво предизвиква отключването му, кои храни да избягваш и кои можеш да консумираш. 


1. Що е то Улцерозен Колит? 

Улцерозния колит е възпаление на дебелото черво и ректума, при което се образуват болезнени ранички по чревната лигавица. Освен, че са болезнени, те често предизвикват и кървене. Смята се, че УК е автоимунно заболяване и както при повечето автоимунни заболявания стандартната медицина и наука са лаконични в определянето на причинител. Важно е да се отбележи, че УК действително е заболяване на гастроинтестиналния (ГИ) тракт, но такова, което обхваща само дебелото черво и ректума. За разлика от него болестта на Крон, например, обхваща много по-голяма част от ГИ тракт и двете не бива да се бъркат. Освен това УК е различен и от синдромът на раздразненото черво (т.нар. "irritable bowl syndome"), който също обхваща дебелото черво, нарушавайки неговата функция, но без да предизвиква остри възпалителни процеси. 


2. Симптоми на УК 

Симптомите на УК са доста стандартни и често биват подминавани като не особено сериозни. Те включват: 

 • болка и крампи в областта на корема и дебелото черво; 
 • умора; 
 • диария; 
 • липса на апетит; 
 • загуба на телесно тегло; 
 • кръв в изпражненията; 
 • анемия. 

Може да се каже, че голяма част от изброените симптоми могат да бъдат симптом на нещо друго. Вероятно е едва при появата на кървене, човек да реши, че нещо по-сериозно се случва и трябва да посети лекар специалист. Когато се стигне до там, за да постави диагноза, гастроентерологът (специалист по проблемите на ГИ тракт) ще снеме анамнеза, ще направи необходимите лабораторни изследвания и вероятно колоноскопия, за да установи какъв е проблемът. Колоноскопията е метод, при който през ректума в дебелото черво се вкарва тънка тръбичка с камера, която позволява на специалистите да огледат повърхността на чревната лигавица. Това е единственият 100% сигурен начин да се докаже наличието на ранички и язви по повърхността на дебелото черво.  


3. Какво причинява УК? 

Както вече споменах, медицината е доста уклончива по отношение на причинителите на автоимунни заболявания. УК не прави изключение. Смята се, че този вид колит е причинен от комбинация от няколко фактора, сред които са хиперактивна имунна система, генетична предразположеност и влияние на околната среда. 

- Хиперактивна имунна система - причинител на повечето автоимунни заболявания, образува антитела, с които напада собствените си клетки и системи. В случая антителата атакуват лигавицата на дебелото черво и ректума. 

- Генетична предразположеност - около 20% от заболелите от УК имат история на същото заболяване в семейството. Освен това е добре да споменем, че болестта се проявява най-често на възраст между 20 и 40 години, но понякога и след 55 годишна възраст, по-често срещана е при мъже отколкото при жени. 

- Околна среда - неизбежно при болестите на нашето съвремие трябва да споменем и околната среда. Начинът на живот далеч не е за подценяване, защото знаеш, че стресът в ежедневието (физически и емоционален) допринася за отключването на голям процент от хроничните и автоимунни заболявания. Освен това медикаменти като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), антибиотици и контрацептиви се смятат за част от причинителите на УК. 


4. Хранене при УК

Ето тук е добре да поговорим за това какво препоръчват лекарите специалисти при улцерозен колит. Ясно е, че след като заболяването засяга ГИ тракт, значи за него има подходяща диета. Основните насоки са следните: 

 • храненето да е високо-калорично - тъй като при УК болният отслабва, за да се тушира ефектът на отслабване храната трябва да е достатъчно. ВНИМАНИЕ! Прочети в детайли и следващите редове, защото много калории не означава пържено и сладко!!! 
 • без лактоза, а по мое лично скромно мнение и без млечни продукти като цяло - причината е, че лактозата (млечната захар) и казеинът (млечният протеин) обострят реакциите на имунната система допълнително. Така образуваш още повече антитела и те атакуват съответната система в тялото ти. По тази тема можеш да прочетеш подробности ТУК
 • ниско-мазнинна диета - отново не съм съгласна съвсем, защото тук става дума за ограничаване и изключване на вредните, хидрогенизирани, канцерогенни и предизвикващи възпаление храни. Мазнини като авокадо и богати на Омега 3 храни са в препоръчителните храни при УК! В никой случай не говорим за високо-мазнинно хранене, тъй като особено по време на улцерозна криза, способността на организма да обработва и усвоява мазнини е силно компрометирана. 
 • по-малко фибри - това ще намали движеният ана перисталтиката и образуването на газове, които водят до болезнени крампи при УК, особено по време на улцерозна криза. 
 • по-малко сол - тази препоръка касае предимно хора с УК, на които е предписано лечение с кортикостероиди. Прекомерната консумация на сол в тези случаи води до излишно задържане на извън-клетъчна вода. 
 • без глутен - доводите са абсолютно същите като при млечните продукти и ако вече си прочел статията, която споменах по-горе, знаеш и причините за това. 
 • без захари - по специално без лесно ферментиращите захари или т.нар. FODMAP (Fermentable Oligo-Di-Monosacharides and Polyols) храни. Тъй като ферментират лесно, те причиняват допълнителни газове и спазми в ГИ тракт. Отдолу можеш да видиш таблица на храните, които спадат в списъка FODMAP: 
FODMAP foods.jpg

5. Храни, които НЕПРЕМЕННО да се избягват при УК

 1.  Алкохол - стимулира ГИ и често предизвиква диария, която може да е изключително болезнена при УК, достигайки 15-20 порива за изхождане на ден! 
 2.  Кофеин - стимулира изхождането, както знаем добре. Тук освен кафето се имат предвид всички черни и зелени чайове, шоколад и енергийни напитки със съдържание на кофеин. 
 3.  Газирани напитки - излишно е да обяснявам, че газираните напитки дразнят ГИ тракт и образуват газове. Освен това доста от газираните напитки съдържат и захар, кофеин и подобни, влошаващи допълнително картинката. 
 4. Млечни продукти - прочети в точка 4. защо е добре да се избягват. Тук отбелязвам, че единственото изключение е киселото мляко, но за това повече в следващата точка. 
 5. Бобови - те са с доста високо съдържание на фибри, за които казахме, че е добре да се избягват. Ако все пак си вегетарианец или веган и бобовите храни са основен стълб в твоята диета, можеш да направиш няколко неща. Първо - накисни бобовите (виж как ето ТУК), второ - след като ги сготвиш добре ги пасирай максимално фино и не на последно място - яж малко количества от тях, по възможност далеч от улцерозна криза. 
 6. Храни със съдържание на сулфур и сулфат - те предизвикват газове и дразнят лигавицата на червата. Храни, съдържащи сулфат са: бира, вино, някои сокове, мляко, сирене, фурми, сушени ябълки и круши, бадеми, тестени и макаронени изделия, фъстъци, кръстоцветни зеленчуци (зеле, броколи, карфиол, брюкеслко зеле), стафиди, червени меса, сливи и някои хранителни добавки. С две думи в доста неща има сулфати, така че си отваряй очите! Те са вредни за теб като цяло. 
 7. Храни с много фибри - обяснихме защо, така че изключи пълнозърнестите храни изцяло! 
 8. Червени меса - освен, че имат сулфати, те често са и  мазни меса, така че е добре да се избягват. 
 9. Ядки и ядкови масла - особено купешките масла. Ако си накиснеш ядки както обяснявам в статията за ядки и семена (прочети т.5. за бобовите) и си направиш нежно масло от ядки в кухненски робот, можеш да консумираш малки количества от него. Все пак внимавай да няма големи парченца, защото те дразнят ГИ тракт. 
 10. Пуканки - няма нужда от много обяснения. Ако скоро си бил на кино, знаеш за какво подуване става дума след голяма кофа пуканки. Имат много фибри и предизвикват газове. 
 11. Захарни алкохоли - такива са малтитол, сорбитол и общо взето всички подлсадители, които завършват на -ол. Намират се в дъвки, някои сладкиши за диабетици, бонбони, някои сокове. Те предизвикват диария и подуване. 
 12. Шоколад - да не се повтаряме, но има кофеин, освен това има и захар! Избягвай! 
 13. Някои зеленчуци - особено ако са сурови. Както казах по-рано особено трудни за храносмилане се оказват кръстоцветните зеленчуци и такива с повече фибри. Все пак останалите зеленчуци са позволени, след термична обработка, например на пара. 
 14. Рафинирана захар - дори няма да си правя труда да обяснявам. Всичката захар в кофата за боклук и преминаваме към следващото...
 15. Пикантни храни - не е тайна за никой, който има язва, че пикантериите не помагат. Такъв е и случаят с УК. 
 16. Глутен - вече коментирахме, че предизвиква имунната система да образува много антитела. 

6. Кои храни МОЖЕМ да ядем при УК? 

Ето сега и по-интересната част. До сега ти обяснявах какво не може и защо не може да хапваш. Сигурно си мислиш "Ами аз явно ще трябва на фотосинтеза да карам...?!". Спокойно, има достатъчно храни, които да консумираш спокойно. Започваме със:

a) Храни богати на Омега 3 мастни киселини. Важни са, защото УК е заболяване, съпроводено с възпаление, а Омега 3 помагат за овладяването му. Храните, които можеш да хапваш са: сьомга, свежо филе риба тон, херинга, сардини, ленено масло, орехи. По време на криза избягвай единствено орехите. Както виждаш рибите са все мазни риби, така че не говорим в никой случай за ниско-мазнинно хранене! 

b) Бели, немазни меса и пилешко. Протеините са много важен компонент при хранене с улцерозен колит, тъй като аминокиселините от тяхното усвояване, помагат за изграждане на нарушената цялост на чревната лигавица. 

c) Яйца. Разбира се те също са протеин. Препоръчвам яйца от пасищни кокошки, за да нямат сулфати, но и яйца обогатени с Омега 3 също са добра алтернатива. 

d) Соеви протеини. Тук единствено за вегани. По принцип не съм фен на соята, а вегетарианците просто да наблегнат на рибата. 

e) Пробиотици. Ферментиралите храни са полезни, тук ще включа и киселото мляко. Бактериите в него се хранят с лактозата и казеина, така че не би трябвало да са проблем както другите млечни продукти. Все пак, ако имаш непоносимост към лактоза, изпробвай с малко количество. 

f) Авокадо. Прекрасен източник на мазнини и калории (нали помниш, че трябва да се консумират доста калории), а най-хубавото е, че авокадото е 70% вода и се усвоява по-лесно. 

g) Тиква и сладък картоф. Прекрасен източник на витамин C и бета-каротен (вит.А). Тук спадат и тиквичките, и тиквата цигулка. 


7. Лекове от народната медицина

Мумийо. 

Мумийо или още познат като шилажит, се оказва един от предпочитаните народни методи за лечение на улцерозен колит. Ако се прилагат методи, които да успокоят реакцията на имунната система, мумийото има възможност да достигне до лигавицата на дебелото черво и да прояви своя успокояващ ефект, помагайки на язвичките да заздравеят. 

Методът на лечение е 0,1 гр. шилажит, смесени с 1 с.л. вода. Една такава доза се приема вътрешно, а една се прилага ректално, като се смята, че така се постига най-добрият противовъзпалителен ефект. 

Основното опасение при лечението с мумийо, въпреки, че то е натурален продукт, е нарушаването на чревната флора в някои случаи. За това е добре а се включат пробиотици в лечението. 


Прополис. 

Още един натурален продукт с изразено антибактериално свойство, като освен това помага регенрацията на тъканите. 

Лечението се започва с 10% алхохолна тинктура от прополис. Взимат се 20 до 30 капки по 3 пъти на ден, разтворени в чаша вода, около час преди хранене. Не се приемат директно, за да се избегне раздразнение на лигавицата от алкохола. 


Микро клизми. 

Малко неприятен метод, но се твърди, че помага. Разтворът може да бъде с 4% прополисов разтвор, с масло от шипка или облепиха. За маслата не се препоръчват повече от 50-60 гр. за възрастни. Тъй като количеството е малко, се препоръчва да се поставя с катетър за микро клизма в легнало положение (на лявата страна) и маслото да се задържи до сутринта, за д проникне добре в чревната лигавица и да излекува някои язвички. Продължителността може да стигне до 30 дни, всяка вечер. 

Подобен метод може да се приложи и със запарка от жълт кантарион или лайка - 1 с.л. се запарва в 1/2 л. вряща вода. След като достигне телесна температура се прави клизмата. 


Апитерапия. 

Ето някои интересни рецепти с мед и пчелни продукти. 
- Мед и Вода - на чаша вода се слага лъжица мед и се изпива 20 минути преди всяко хранене. 
Амброзия - 4 курса в годината по месец и 1/2 се приема по 1/2 ч.л. 
Мед и Ябълков сок - същото приложение като с водата, но отново до 4 пъти в годината. 


Билкови рецепти против колит. 

 • Чай лайка (700-800мл) + мед (70-80 мл) – разпределено в няколко приема се пие за месец. прави се пауза две седмици. Количеството от билката, използвано за приготвянето, е три супени лъжици.
 • Тинктура от жълт кантарион – приготвя се като се смесят 40% водка с билката (1:5). Между девет и тринадесет дни е времето за настояване. Пият се по 45-50 капки от филтрирания извлек (максимум от два до три пъти на ден)
 • Запарка от жълт кантарион - на 1/2 л вода 2 лъжици от билката, киснат половин час). Приема се 1/3 чашка от запарката половин час преди храна до 3 пъти на ден.

Още една билкова рецепта, която се приготвя от по десет грама от всеки компонент: 

 • Гроздовидна песъкиня, плодове (Padus);
 • Динка (Sanguisorba);
 • Плодовете от елша (Alnus);
 • Мента (Mentha);
 • Кимион (плод);
 • Копър (плод);
 • Женско биле (Glycyrrhiza glabra);
 • Корен пиперичета (Polygonum);
 • Лайка (Matricaria);
 • Жълт кантарион (Hypericum perforatum). 

Направи си сместа от по 10 гр. и точно две лъжици от нея вари няколко минутки в 1/2 л вода, след което покрий с капак и остави да се запари за около два часа. На чаша готов чай добави лъжица мед. Общо две чаши е количеството, което можеш да изпиеш в един ден, но то се разделя в четири приема по 1/2 чаша, винаги преди хранене. 


Улцецрозният колит е заболяване, с което трябва да се живее цял живот. За съжаление към този момент е нелечимо, но с подоходящи храни и билки, симптомите могат да се сведат до минимум и да се води един нормалне начин на живот. 

Надявам се ти да не страдаш от това заболяване, но ако е така или ако познаваш някой, който има поставена диагноза улцерозен колит, дано тази статия ти е била полезна! 

п.п. За диета, подходяща при улцерозен колит, моля обърнете към гастроентеролог! 

За твое здраве,
Габи К.Източници: 

https://www.medicinenet.com/
https://www.bgbilka.com/

https://www.ibsdiets.org/fodmap-diet/fodmap-food-list/